Divožienky

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Moonlight [trillian]

Je jedno mesto, slávne mesto na západnom pobreží Ameriky, mesto nádejí a snov, filmov, mesto nádejných herečiek a hercov. Los Angeles- Mesto anjelov. Kde sa ale podeli anjeli? Vytlačili ich upíri a spomedzi tých tisícok po krvi túžiacich tvorov sa jeden snaží anjelov zachrániť a pomáhať ľuďom aj keď sám ním nie je.

Neberte doslova mojich anjelov, pretože jediný anjel je tam v skutočnosti samotný skoro záchranca, súkromný detektív a upír v jednom pán Mick St.John, upír ktorý upírom byť nechce aj keď s radosťou upírske výhody využíva. Čo to v skutočnosti byť upírom znamená? Okrem závislosti na ľudskej krvi a neznášanlivosti slnečného svetla, necítite žiadnu chuť a musíte spávať v mraziaku(ten môžete mať prázdny, ked´že v ňom nepotrebujete nič skladovať). Ale inak je to celkom pohodička. Nadpriemerná sila, vysoká rýchlosť aj schopnosť vykonávať efektné skoky na budovy, preskakovať strechy a samozrejme odlnosť voči zraneniam. Tiež si človek, pardon upír, musí zvyknúť na zbystrené zmysly a na to ako je odrazu strááášne príťažlivý. Celkom dobré nie? A ak ešte pridám že upíri nestarnú a zabiť ich môžete iba ohňom, prebytkom striebra a miernou bezhlavosťou(nie vašou ale ich a doslova), stáva sa z upírstva vcelku dobrá možnosť pre život.

Fajn, teraz k veci. Čo môže taký upír v L.A. robiť. Opaľovanie sa neodporúča(upíri fázu úpalu preskočia, ide sa rovno  na fázu horím horím), vychutnávať si drahé jedlo vo vychytených reštikách im tiež akosi nejde a ani sa nemôžete stať filmovou hviezdou, lebo by na vás zrejme po piatich rokov bez známok starnutia začali ľudia podozrivo zazerať(plastika je síce dobrá, ale až také zázraky robiť nemôže). A ako inak môže upír využiť inak svoje schopnosti? Áno, máte pravdu, stať sa súkromným detektívom. Môžete odpočúvať ľudí bez šialene drahej techniky, vyšetrovať po nociach, kedy ste vo svojom živle. Môžete používať extrémne donucovacie prostriedky bez toho, aby ste sa báli, že prídete k úrazu. A presne takto si žije náš dotyčný Mick St.John, sexi upír, ktorý si nejaký ten čas žije v L.A.(presnejšie 85 rokov, hoci stál evyzerá n  tridsať:]). Cez deň spí v mraziaku, keď  vstane, cucne si krv z nemocničných zásob, večer sa štýlovo nahodí, vyšetrí nejaký prípad, občas si skočí na partičku pokru ku svojmu najlepšiemu kamošovi Josephovi, 400 ročnému upírovi. Jediné, čo Mickovi kazí jeho pokojný(koľko sa len na upíra dá povedať) život, je stále dobiedzajúca minulosť. Neustále ho prenasleduje, až raz do nej spadne až po uši. Z jedného starého prípadu, keď zachránil malé dievča od vlastnej šialenej upírskej manželky, sa stane opäť prítomnosť a on, ako správny chlapík na správnom mieste, zachráni dotyčnú opäť. Problém nastáva, že dotyčná je zhruba o 22 rokov staršia, je blonďavá, odvážna a je to reportérka, takže sa vždy ocitne v nejakom nebezpečí. Navyše Beth Turnerová je nielenže krásna, zadaná a samozrejmej letí na upírov, najmä keď  zistí, že našla svojho strážneho anjela, ktorý ju voľakedy zachránil. Lenže upíri majú so vzťahmi rovnaké problémi ako ľudia a navyše kombinácia upír a človek v jednej posteli proste nevychádza. A tak sa z Mickovho v celku pohodového života stáva jeden veľký problém. Navyše sa tam akousi záhadou začne obšmietať aj Mickova bývala žena, ktorá, ani srnka netuší ako, znova ožila. Coraline je aj bola pekná beštia a stále dokáže Micka dohnať do šialenstva.

Čo môže mať väčší úspech ako upírska legenda? Upírska legenda v americkom prevedení. V tomto príjemnom seriáli si každý príde na svoje. Pre ženy sexi upíri, pre mužov nielen krásne upírky, ale aj ľudské ženy, ktoré sa im pôvabom vyrovnajú. Potulky nočným mestom, napínavé vyšetrovanie upírskych aj neupírskych zločincov, drobné problémy aj radosti všedného(zas až tak moc nie) života a samozrejme trochu krvilačnej akcie, špicatých zubov a bielych dúhoviek. Ftipné hlášky, nič moc efekty(nemôžem ž chcieť všetko) a najmä vcelku dobré obsadenie. Alex O'loughlin sa na upíra vážne hodí, na austrálčana sa v americkom seriáli celkom usadil a má dve veľké prednosti. Je dostatočne HOT, a má vážne super hlas(netvrdím to len ja, to je fakt verejná mienka:]). Sophia Myles sa k odvážnej Beth pasuje, dokonca dokážem predýchať aj to že blonďatá a náš starý Jason Dohring... Ako upír, nemám problém, ako sarkastický, sukničkársky a intrigánsky boháč, tiež problém nemám ale ako 400 ročný upír, eh, neviem, neviem. Nech je ako chce, perfektne sedí do role protiváhy obetavému Mickovi, pretože mať takúto povahu je pre neho snáď úplne normálne(kto sledoval Veronicu Mars, vie o čom hovorím).  A štvorlístok nám doplňuje ešte Shannyn Sossamon, v úlohe Coraline. Hoci je v seriáli od prvého dielu, spoznala som ju asi až v siedmej časti(dlhé vedenie a čudný účes:]).

Noc je doba upírov a kto chce, môže sa pripojiť. Nastal čas výsť na lov. Na lov tých, čo porušujú zákony, na lov tých kvôli ktorým môže byť prezradená upírska existencia. Na lov tých ktorý ohrozujú ľudí. Na lov tých, ktorým prúdi žilami krv. Tento seriál je zábavná oddychovka. Netreba pri ňom príliš rozmýšľať a človek sa rýchlo dostane do atmosféry. Asi jediné, čo ma fakt irituje, že všetci sa tam krútia s iPhonmi(závidím, príznávam), ale Amerika sa nezaprie. Tiež som síce skoro od smiechu padla zo stoličky, keď som po prvých pätnástich minútach uvidela hneď jedného chlapíka z Mcleodiek(sranda musí byť a tentoraz sa nezaprie Austrália :]). Tiež som sa pousmiala pri epizódnej roli Marshalla z Alias, o Victorovi Websterovi ani nehovoriac(Mutant-X, ôsma séria Charmed ako Cupid a kopa iných epizódnych rolí).  Pre milovníkov upírov odporúčam, aj keď sa zrejme s takými esami ako Buffy alebo Angel porovnávať nedá(priznávam sa, nevidela som a fakt ma to mrzí), teda spoň tak sa povráva. Mne sa však tento seriál páči, takže ho odporúčam už len kvôli tým pár hláškam:). A jeho hlavná zásadná výhoda, že je v origináli. Keby som ho mala pozerať s dabingom, skôr by som skočila z mosta. 


Recenzie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014